Mitä käyttäjän manipulointi on?

Takaisin hakutuloksiin

Käyttäjän manipulointi on toimintaa, jonka tarkoituksena on saada käyttäjä paljastamaan salattuja tietoja tai osallistumaan toimintaa, joka altistaa tietokoneen hyökkäykselle. Tämä voi tapahtua verkossa tai kasvokkain.

Verkossa joku tuntematon henkilö voi lähestyä sinua. Hän vaikuttaa ystävälliseltä, ja hän on kiinnostunut sinusta. Usein tällainen henkilö on viehättävä nuori nainen, tai hän väittää työskentelevänsä Skypen tukitiimissä. Hän lähettää sinulle kontaktipyynnön. Kun olet hyväksynyt sen, hän voi lähettää sinulle viestejä.

Todellisuudessa tällaiset kontaktit ovat huijareita. Kontaktit eivät välttämättä ole edes ihmisiä, vaan ohjelmia (botteja), joihin on ohjelmoitu muutamia rivejä. Ne etsivät ihmisiä huijattaviksi.

Verkossa saatetaan lähettää:

• Pikaviestejä, joissa sinua kehotetaan käymään tietyssä sivustossa tai lataamaan tiedostoja, joissa voi olla viruksia tai vakoiluohjelmia.
    • Ei-toivottuja pikaviestejä, joissa myydään erilaisia palveluja tai tuotteita (roskaposti).
    • Pikaviestejä, tiedostoja ja linkkejä, joissa on asiatonta ja loukkaavaa sisältö ja jotka rikkovat käyttöehtoja vastaan.

Jos huomaat antaneesi tietojasi tällaiselle kontaktille ja haluat kontaktista eroon, voit estää käyttäjää ottamasta sinuun enää yhteyttä. Voit myös ilmoittaa väärinkäytöksestä.

Kasvokkain voidaan käyttää seuraavia tekniikoita:

• Epäsuora havainnointi (henkilö vilkuilee olkasi yli, kun kirjoitat tietosi) käyttäessäsi tietokonetta julkisessa paikassa.
    • Tietokoneen käyttäminen, jos et ole kirjautunut ulos tai sulkenut istuntoa kunnolla. Seuraava käyttäjä voi esiintyä sinua tai onkia koneesta henkilötietojasi.

Jos epäilet, että sinulta on kalasteltu maksutietoja, ota yhteyttä pankkiin tai luottokortin myöntäjään välittömästi.

Jos epäilet, että olet joutunut tällaisen manipuloinnin kohteeksi ja että Skype-nimesi ja -salasanasi ovat vaarantuneet, vaihda salasanaa mahdollisimman pian. Jos tämä ei onnistu ja tilisi kaapataan, ota yhteyttä meihin välittömästi.