Mitä haittakoodi on ja voinko ladata sitä vahingossa käyttäessäni Skypeä?

Haittakoodi on tietokoneohjelma, joka on asennettu tietokoneeseesi joko tietämättäsi (esimerkiksi kun käyt selaimella saastuneessa sivustossa) tai joka sinut houkutellaan asentamaan.

Koodi on haitallista, koska sen tekijät yrittävät häiritä, huijata tai vahingoittaa sinua tai muita sen avulla:

• Tietokoneesi järjestelmän vahingoittaminen, kuten tietojen poistaminen tai koneen tehokkuuteen vaikuttaminen.
  • Roskapostin tai virusten lähettäminen tietokoneesi avulla kavereillesi tai kontakteillesi internetin kautta tietämättäsi (saastuneiden tietokoneiden verkosta käytetään nimitystä botnet).
  • Henkilötietojen varastaminen identiteettivarkauksia varten (vakoiluohjelmat).

Miltä haittakoodi näyttää?

Haittakoodi voi olla muodoltaan erilaista, kuten:

Tyyppi Kuvaus
Komentosarjat

Niitä yritetään suorittaa tietokoneessasi, kun käyt saastuneessa sivustossa. Useimmat nykyaikaiset selaimet näyttävät varoituksen, kun sivusto yrittää suorittaa komentosarjan. On olemassa laillisia syitä, miksi sivusto yrittää suorittaa komentosarjan tietokoneessasi. Sivusto voi esimerkiksi sijoittaa tietokoneeseesi pienen tiedoston, johon tietosi tallennetaan seuraavaa käyntiä varten (eväste), jotta sinun ei tarvitse antaa niitä uudestaan. Tämän vuoksi voi olla vaikea tunnistaa haitallista komentosarjaa.

Madot

Nämä ovat viruksenkaltaisia haittakoodeja, jotka leviävät sähköposti- ja pikaviestien kautta. Ne on usein piilotettu pika- ja sähköpostiviesteihin liitteen muodossa, ja viestissä kehotetaan käyttäjää avaamaan liite. Jotkin madot voivat jäljitellä kontaktiluettelossa olevan kaverisi sähköpostiosoitetta, jotta avaisit liitteen.

Virukset

Nämä leviävät tietokoneita yhdistävien verkkolinkkien kautta. Ne asentavat itsensä saastuneeseen koneeseen ja alkavat ohjailla sitä. Yleensä virus heikentää tietokoneen tehokkuutta tai vahingoittaa sitä. Lisäksi virus kopioi itsensä mahdollisimman moneen muuhun tietokoneeseen.

Troijalaiset Tämä haittakoodi on piilotettu ohjelmiin, jotka käyttäjä haluaa ladata. Esimerkiksi:
  • Musiikki- tai videotiedostot, jotka ladataan laittomasti internetistä, sisältävät usein haittakoodia.
  • Tietokoneen näyttöön voi ilmestyä ponnahdusviesti, joka ilmoittaa, että koneen tietoturva on vaarassa ja että se pitää päivittää.
  • Viesti saattaa näyttää tulevan luotettavalta yhtiöltä, ja se kehottaa käyttäjää lataamaan päivityksen. Viesti voi olla esimerkiksi pikaviesti henkilöltä, joka väittää olevansa Skypen työntekijä.

Tällä tavoin käyttäjä huijataan lataamaan ohjelma. Tämän jälkeen toinen henkilö voi ohjata tietokonettasi. Tietokoneesi on haavoittuvainen, jos sen suojaus ei ole riittävä.

Miten voin välttää lataamasta haittakoodia?

Paras keino välttää haittakoodia käyttäessäsi Skypeä on huolehtia, että tietokoneessa on AINA päivitetty tietoturvaohjelmisto. Markkinoilla on erilaisia tuotteita, joista osa on ilmaisia.

Ne voivat sisältää seuraavia ominaisuuksia:

Virustorjuntaohjelmisto – Tarkistaa, ettei koneessasi ole virusten toimintaa. Se skannaa koneesi käyttämällä virustorjuntayhtiön tietokantaa. Jos tarkistuksessa löytyy osuma, ohjelma poistaa kohteen käytöstä tai poistaa sen.

Selainsuojaus – Skannaa verkkosivustot, joilla käyt, ja tarkistaa, että ne ovat luvallisia. Muussa tapauksessa ohjelma antaa sinulle tietoja ongelmista. Komentosarjoja, kuten evästeitä, ei voi suorittaa eikä ladata ilman erillistä lupaa.

Palomuuri – Tämä ominaisuus suojaa tietokonettasi luvattomilta tunkeilijoilta. Vain luotetut yhteydet muodostetaan tietokoneesi ja verkon välille.

Saat lisätietoja verkkoturvallisuudesta, suojauksesta ja tietosuojasta suojauskeskuksesta.