Ohje Mac

Mikrofoniongelmien ratkaiseminen (Mac)

Jos kaverisi ei kuule ääntäsi lainkaan tai kovin hyvin, mikrofonissa tai ääniasetuksissa saattaa olla jotain vikaa.

Kaverini ei kuule minua lainkaan

Jos kaverisi ei kuule mitään, ongelma on joko mikrofonissasi tai kaverisi toistolaitteessa (kaiuttimissa tai kuulokkeissa).

1. Tarkista mikrofoni.
    Jos käytät tietokoneen sisäänrakennettua mikrofonia, varmista, ettei mykistyspainiketta ole painettu ja ettei sinua ole mykistetty Skypessä. Jos käytät ulkoista mikrofonia, tarkista, että se on liitetty. Jos mikrofoni on langaton, tarkista, että sen akussa/paristoissa on virtaa. Jos Skype ei havaitse mikrofonisignaalia, saat ilmoituksen järjestelmältä.

2. Soita testipuhelu
    Skypen maksuton testipuhelu on helpoin tapa testata mikrofonia – se pyytää tallentamaan viestin, jonka se sitten toistaa takaisin sinulle. Aloita kirjoittamalla Skypen hakukenttään echo123, soita puhelu ja noudata ohjeita. Kätevässä oppaassamme on selitetty, miten testipuhelu soitetaan.

Jos tallennetun viestin toistaminen onnistuu, mikrofonisi toimii. Ongelma saattaa olla kaverisi yhteydessä tai toistolaitteessa. Pyydä häntä tutustumaan oppaaseemme, jossa ratkaistaan kaiuttimien ja kuulokkeiden ongelmia.

Jos tallennetun viestin toistaminen ei onnistu, tarkista Skype-mikrofoniasetukset seuraavilla toimenpiteillä.

3. Tarkista Skype-asetuksesi.

Valitse Skypessä Skype > Asetukset… ja sitten Ääni/kuva.

Valitse avattavasta Mikrofoni-luettelosta mikrofoni, jota haluat käyttää. Jos sinulla on vain Mac-tietokoneen sisäänrakennettu mikrofoni, vaihtoehtoja on vain yksi.

Ääntele. Jos mikrofoni kuulee sinut, Äänenvoimakkuus-palkin juovat liikkuvat ylös ja alas. Jos sinulla on useita mikrofoneja, etkä tiedä, mikä nimi viittaa mihinkin mikrofoniin, puhu kuhunkin mikrofoniin vuorollaan ja katso, mitä äänenvoimakkuuspalkissa tapahtuu.

4. Tarkista Mac-asetukset.
    Jos edellä kuvatuista toimenpiteistä ei ollut apua, muuta laitteen äänenvoimakkuutta sen sisäisillä säätimillä. Applen tukisivustosta voi löytyä apua tietokoneen äänen säätämiseen.

Kaverini ei kuule minua kovin hyvin

Jos äänenlaatu on heikko – eli kaverisi kuulee sinut, mutta ääni kaikuu, kuulostaa vaimealta tai katkeilee – seuraavista vihjeistä voi olla apua.

1. Käytä uusinta Skype-versiota.
    Puhelujen laatua parannetaan jatkuvasti. Suorituskyky on siis paras silloin, kun molemmilla osapuolilla on käytössään Skypen uusin versio. Lataa uusin versio.

2. Tarkista yhteys.
    Jos ääni katkeilee tai kuuluu viiveellä tai jos jompikumpi puhelun osapuolista kuulostaa robotilta, ongelma voi olla Internet-yhteydessäsi (tai kaverisi yhteydessä). Tutustu oppaaseemme, jossa ratkaistaan yhteysongelmia.

3. Tarkista Skype-asetuksesi.
    Valitse Skype > Asetukset… ja sitten Ääni/kuva. Varmista, että asetus, jolla mikrofoniasetuksia säädetään automaattisesti on valittuna – näin Skype voi valita optimaalisen asetuksen.

4. Paranna puheen ja häiriöäänten suhdetta.
    Paras tapa parantaa äänenlaatua on lisätä puheäänen ja ympäröivien äänten kontrastia. Tämän voi tehdä monella tavalla:

• Siirry lähemmäs mikrofonia. Jos olet liian kaukana mikrofonista, mikrofoni ei poimi ääntäsi kunnolla. Jos käytät tietokoneen sisäänrakennettua mikrofonia, varmista, että tiedät sen sijainnin ja että sen edessä ei ole mitään.

• Vähennä taustamelua. Äänenlaatu on parhaimmillaan hiljaisissa tiloissa, kun mitkään muut äänet eivät kilpaile omasi kanssa. Sisäänrakennetuilla mikrofoneilla on taipumus poimia ääntä kaikkialta.

• Vähennä toistoäänen voimakkuutta. Jos kaiuttimien äänenvoimakkuus on liian suuri tai ne ovat liian lähellä mikrofonia, äänessä voi ilmetä häiriöitä tai kaikua. Vähennä kaiuttimien äänenvoimakkuutta ja siirrä ne kauemmas mikrofonista, jos mahdollista.

• Käytä kuulokkeita. Lähes kaikki edellä kuvatut ongelmat voidaan korjata ainakin osittain USB-kuulokkeilla. Tutustu Skypen kanssa parhaiten toimivien USB-laitteiden luetteloon. Jos käytät jo kuulokkeita ja äänessä ilmenee ongelmia, kokeile liittää kuulokkeet johonkin toiseen USB-porttiin.