Online-turvallisuuden, tietoturvan ja tietosuojan varmistaminen

Seuraavassa on ohjeet Skypen kuluttajille tarkoitettujen ohjelmistosovellusten ja tuotteiden käyttöön. Nämä ohjeet eivät koske Microsoft Corporationin tarjoamaa Skype for Business -tuotetta ja online-palvelua.

Käyttäjien tehtävissä olevat turvatoimet

Voit tehdä monenlaisia toimia pitääksesi tilisi suojattuna. Nämä on kuvattu alla.

Jos sinun on ilmoitettava epäilyttävästä toiminnasta tai tietoturvaongelmista, ota yhteyttä meihin.

Jos olet havainnut suojaushaavoittuvuuden jossakin Skype-sovelluksessa tai online-palvelussa, toimi seuraavan linkin ohjeiden mukaan: Tietokoneen suojaushaavoittuvuudesta ilmoittaminen.

On tärkeää, että valitset vahvan, suojatun salasanan Skype-tilillesi. Hakkereilla on käytössään yleisten salasanojen luetteloita (ei vain Skypeä vaan kaikkia sivustoja koskien), joten on tärkeää käyttää vahvaa, yksilöllistä salasanaa.

• Käytä kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien yhdistelmää – esimerkiksi useimmissa näppäimistöissä numeroiden yllä olevat %, *,$, £ ja ! ovat hyviä vaihtoehtoja. Kun lisäät salasanaan välimerkkejä, symboleja ja muita normaalista poikkeavia merkkejä, salasana vahvistuu entisestään.
  • Vältä nimiä, syntymäpäiviä ja sanakirjassa olevia sanoja, koska ne on helppo arvata ja hakkeroida.
  • Mitä pidempi salasana on, sitä vahvempi se yleensä on – se on vain vaikea muistaa. Valitse salasana, jonka muistat, jotta sinun ei tarvitse kirjoittaa sitä muistiin.

Vahvan salasanan luominen ja muistaminen voi olla vaikeaa. Seuraavassa on joitakin tekniikoita, jotka saattavat auttaa:

Käytä lausetta salasanana

Salasanojen pituusrajoitus on 50 merkkiä, mutta voit luoda vaikeasti selvitettävän salasanan myös lyhyellä lauseella.

Käytä salasanoissa numeroita ja isoja ja pieniä kirjaimia. Älä siis kirjoita "vastausonlego", vaan "Vastaus0nL3go*".

Tee salasanasta henkilökohtainen

Salasanan on oltava sellainen, että vain sinä tiedät sen. Kukaan muu ei saa pystyä selvittämään sitä helposti. Esimerkiksi koirasi nimi tai suosikkielokuvasi ovat asioita, joita muut saattavat tietää – etenkin yhteisöpalvelujen nousun myötä henkilökohtaisia tietoja on tullut saataville runsain mitoin.

Pyri keksimään jotain ihan muuta ja esimerkiksi kuvailemaan jotain näkemääsi ("virtaava vesi" tai "keltainen auto") ja soveltamaan sitten suosituksiamme:
"V1rtaavaV3s1*" tai "K3lta1n3nAut0.$"

Käytä yksilöllistä salasanaa kullakin eri sivustolla

Meillä on kaikilla käytössämme useita sivustoja ja tilejä, joiden käyttäjänimet ja salasanat on muistettava. Kaikkia sivustoja ei ole kuitenkaan luotu samalla tavalla. Skype välittää käyttäjiensä tietoturvasta ja panostaa siihen, mutta kaikki sivustot eivät tee niin. Käytä siis yksilöllistä salasanaa kullakin sivustolla, jotta ne eivät vaaranna Skype-tiliäsi.

Hyökkääjillä on tapana kokeilla muilta sivustoilta varastettujen tilien tietoja arvokkaammilla tileillä ja katsoa, pääsevätkö he sisään näille tileille. Tällaisia tilejä ovat esimerkiksi Skype, sähköpostipalvelut ja yhteisöpalvelut.

Vaihda salasanasi säännöllisesti

Vaikka salasanasi olisi vahva, se kannattaa vaihtaa säännöllisesti.

Ja jos epäilet, että salasanasi on vaarantunut, se on syytä vaihtaa heti.

Jos jokin toinen sivusto tai palvelu, jossa käytät samaa tai samankaltaista salasanaa, vaarantuu, vaihda Skype-salasanasi mahdollisimman pian, jotta tilisi pysyy turvassa.

Virukset voivat vioittaa tietokonettasi ja kerätä henkilötietojasi riippumatta siitä, käytätkö Skypeä. Voit välttää tämän toimimalla seuraavasti:

• Älä avaa tuntemattomilta henkilöiltä tulleita sähköpostiliitteitä äläkä epäilyttäviä liitteitä edes tutuilta. Jos et ole varma, ota yhteyttä sähköpostiviestin lähettäneeseen henkilöön ja vahvista, että kyseessä on kunnollinen liite, vaikka se näyttäisi harmittomalta (esimerkiksi sähköiseltä kortilta tai hassulta kuvalta).
  • Tarkista muilta saamasi tiedostot aina virustentorjuntaohjelmalla. Tee tämä Skypessä ja kaikkia muitakin ohjelmia käyttäessäsi, vaikka tuntisit lähettäjän. Pidä virustentorjuntaohjelmisto ajan tasalla ja käynnissä aina.
  • Käytä henkilökohtaista palomuuria.
  • Varmista, että määrittänyt tietokoneen vastaanottamaan käyttöjärjestelmäsi (esim. Microsoft Windows tai Apple Mac OS X) ja sovellusten (kuten Adobe Flash, Microsoft Internet Explorer tai Mozilla Firefox) uusimmat suojauspäivitykset ja korjaustiedostot säännöllisesti.
  • Noudata tarkkavaisuutta, kun valitset sivustoja ja sisältöä, jota lataat. Käytä aina virallisia sivustoja.

Saat lisätietoja Internetin turvallisesta käyttämisestä InSafe- ja Get Safe Online -järjestöjen sivuilta.
(Skype ei vastaa ulkoisten sivustojen sisällöstä.)

Ilmoitamme, kun uusi ja parannettu Skype-versio on saatavilla. Voit tarkistaa päivitykset myös manuaalisesti:

Valitse Skypen Windows-työpöytäversiossa Ohje > Tarkista päivitykset.
Valitse Skypen Mac-versiossa Skype > Tarkista päivitykset.
Mobiiliympäristöissä saat ilmoituksen uusista versioista sovelluskaupasta.

Muista, että jotkin sähköpostiviestit saattavat olla tekaistuja Skype-viestejä, joissa ilmoitetaan suojauspäivityksestä – me emme toimi KOSKAAN näin.

Lataa Skype vain osoitteesta https://www.skype.com (tai mobiililaitteella sovelluskaupasta) – me emme jaa Skypeä minkään muun sivuston kautta.

Skypen tietosuoja-asetusten avulla voit hallita sitä, kuka voi ottaa sinuun yhteyttä Skypessä. Voit päivittää asetukset seuraavasti:

Valitse Skypen Windows-työpöytäversiossa Työkalut > Asetukset > Tietosuoja.
Valitse Skypen Mac-versiossa Skype > Asetukset > Tietosuoja.
Napauta Skypen Android-versiossa Asetukset > Tietosuoja.
Napauta Skypen iOS-versiossa Asetukset > Tietosuoja.
Valitse Skypen verkkoversiossa Asetukset > Tietosuoja.

Lue lisää tietosuoja-asetusten hallinnasta.

Profiilisi toimii käyntikorttinasi miljoonille muille Skype-käyttäjille. Voit lisätä syntymäpäiväsi, sukupuolesi, puhelinnumeroita ja sijaintisi – nämä kaikki auttavat ihmisiä löytämään sinut.

Skype tallentaa sähköpostiosoitteesi suojatusti eikä näytä sitä kenellekään muulle. Sitä käytetään vain hakemistohakuihin, joiden avulla kaverisi, perheenjäsenesi ja kollegasi voivat etsiä sinut.

Muistettavaa:

• Skype-profiilisi julkiset osat ovat kaikkien muiden Skype-käyttäjien tarkasteltavissa, joten älä lisää profiiliisi tietoja, joita et halua julkisiksi.
  • Tietoja ei ole pakko lisätä profiiliin.
  • Voit muuttaa profiiliasi milloin tahansa.

Lue lisää profiilin päivittämisestä.

Varmista aina, että sivusto tai kauppias on luotettava, ennen kuin annat luottokorttitietosi sivustolle, jolla myydään Skype-tuotteita.

Voit ostaa Skype-saldoa ja paketteja suoraan Skype-sivustosta.

Älä koskaan vastaa sähköposteihin, joissa pyydetään luottokorttitietojasi, salasanaasi tai muita tietoja. Skype ei KOSKAAN pyydä tällaisia tietoja sähköpostitse. Asiakaspalveluedustajamme saattavat pyytää maksu-/tilaustietoja tai pyyntöjen seurantanumeroita, mutta he eivät koskaan pyydä kaikkia luottokorttitietojasi tai salasanaasi.

Voit ilmoittaa laittomista jälleenmyyjistä tai Skypenä valheellisesti esiintyvistä tahoista lähettämällä meille sähköpostia.

Tietokalastelu tarkoittaa haitallisesti toimivan kolmannen osapuolen yritystä hankkia arkaluonteisia tietoja (esim. käyttäjänimi, salasana tai luottokorttitiedot) luotettua yritystä tai sivustoa esittämällä.

Joku saattaa esimerkiksi lähettää sähköpostiviestin, jossa hän esittää olevansa Skypen edustaja, ja pyytää sinua klikkaamaan linkkiä ja kirjautumaan tilillesi. Linkki saattaa ohjata sinut tekaistulle sivustolle, joka näyttää Skypeltä. Sivustossa antamasi henkilökohtaiset tiedot kuitenkin voidaan tallentaa tai varastaa ja niitä voidaan käyttää haitallisella tavalla.

Paras suojaus tietokalastelulta on tarkkaavaisuus. Vaikka roskapostisuodattimet ja muut suodattimet ovat entistä toimivampia, jotkin tietokalasteluviestit saattavat silti päästä läpi. Kun opit tunnistamaan tietokalastelutekniikat ja reagoimaan niihin oikein, voit estää yritykset kätevästi.

Varo viestejä, joissa kehotetaan nopeaan toimintaan. Ne voivat esimerkiksi väittää, että "tilisi on vaarassa, saat lisätietoja napsauttamalla tätä", tai ne voivat pyytää tekemään jonkin toimenpiteen, kuten "vahvista tilisi tiedot". Jos saat sähköpostiviestin, jossa sinua pyydetään tekemään jotakin tililläsi, älä napsauta viestissä olevia linkkejä. Kirjoita sen sijaan selaimeen skype.com ja siirry tilillesi suoraan Skype-sivustosta.

Jos saat Skypeltä tulevan sähköpostiviestin, jossa on liite, älä avaa liitettä.

Jos saavut sivustoon linkin tai jonkin muun uudelleenohjauksen kautta, varmista, että URL-osoitteessa lukee skype.com ja että verkko-osoitteessa ei ole mitään lisämerkkejä tai -sanoja. Esimerkiksi notskype.com tai skype1.com ovat virheellisiä verkko-osoitteita.

Muista, että jos uskot tai edes epäilet tilisi vaarantuneen, vaihda salasanasi heti.

Lue lisää siitä, miten voit selvittää, että sähköpostiviesti on aidosti peräisin Skypeltä.