Verkkoturvallisuuden, tietoturvan ja yksityisyyden suojaaminen

Takaisin hakutuloksiin

Seuraavat ohjeet koskevat Skypen kuluttajaohjelmiston sovelluksia ja tuotteita. Ne eivät koske Skype for Business -tuotetta tai Microsoft Corporationin tarjoamia verkkopalveluita.

Miten voit parantaa omaa tietoturvaasi

On monia asioita, jotka voivat auttaa pitämään tilisi suojattuna. Nämä on kuvattu jäljempänä.

Jos havaitset epäilyttävää toimintaa tai tietoturvaan liittyviä ongelmia, ota meihin yhteyttä.

Jos olet havainnut suojaukseen liittyvän heikkouden missä tahansa Skypen sovelluksessa tai verkkopalvelussa, napsauta seuraavaa linkkiä ja noudata ohjeita: Report a Computer Security Vulnerability (Ilmoita tietoturvaheikkoudesta).

Skype-tilin turvallisen salasanan valitseminen on ensiarvoisen tärkeää. Hakkerit pyrkivät käyttämään (Skypen sekä muiden sivustojen) tilejä yleisten salasanojen luettelojen avulla, joten on tärkeää, että valitset vahvan ja yksilöllisen salasanan.

• Käytä salasanassasi kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä, kuten %, $, £ ja !. Erikoismerkkejä voi kirjoittaa usein numeronäppäinten ja Ctrl- ja Vaihto-painikkeiden avulla. Voit parantaa salasanasi vahvuutta käyttämällä välimerkkejä, symboleja ja muita erikoismerkkejä.
    • Vältä nimiä, syntymäaikoja ja sanakirjasta löytyviä sanoja, sillä näiden arvaaminen ja hakkeroiminen on helppoa.
    • Pidempi salasana on yleensä lyhyttä salasanaa vahvempi, mutta vastaavasti vaikeampi muistaa. Valitse salasana, jonka muistat, jottei sinun tarvitse kirjoittaa sitä ylös.

Vahvan salasanan luominen ja muistaminen voi olla hankalaa. Voit käyttää apunasi näitä tekniikoita:

Käytä kokonaista lausetta salasanana

Salasanat voivat olla enintään 50 merkkiä pitkiä, mutta lyhytkin lause on vaikeasti murrettava salasana.

Käytä salasanoissasi numeroita ja sekä isoja että pieniä kirjaimia. Esimerkiksi salasanan theanswerismars sijaan voit käyttää salasanaa Th3Answer1sM4rs*.

Käytä sinulle tärkeätä salasanaa

Salasanasi tulisi olla sellainen, jonka vain sinä tiedät ja joka muiden on mahdoton arvata. Esimerkiksi koirasi nimi tai suosikkielokuvasi ovat asioita, jotka muut saattavat tietää, koska varsinkin sosiaalisen median myötä sinusta on paljon henkilökohtaista tietoa saatavilla.

Kokeile katsoa ulos ja kuvailla jotakin näkemääsi (kuten virtaava joki tai keltainen auto), ja mukauta niitä suositusten mukaan:
    viRt44vaj0kI* tai k3lTa1n3N4uTo

Käytä yksilöllistä salasanaa jokaisella sivustolla

Monilla meistä on useita verkkosivustoja ja tilejä, joiden käyttäjänimet ja salasanat meidän täytyy muistaa, muitta sivustoissa on eroja. Vaikka Skype panostaakin käyttäjiensä tietoturvaan, kaikki muut sivustot eivät toimi samoin. Käytä siis eri salasanaa jokaisella sivustolla. Näin vältyt tilanteelta, jossa jonkin toisen sivuston käyttäjätietojen paljastuminen vaarantaisi myös Skype-tilisi tietoturvan.

On tavallista, että verkkorikolliset yrittävät hyödyntää muilta sivustoilta kaapattuja tilitietoja päästäkseen käsiksi tärkeämpiin tileihin, kuten Skypeen, sähköpostipalveluntarjoajiin ja sosiaalisiin verkostoihin.

Vaihda salasanasi säännöllisesti

Vaikka salasanasi olisikin vahva, sinun tulisi vaihtaa se säännöllisesti.

Jos epäilet, että joku on saanut salasanasi tietoonsa, vaihda se heti.

Jos toinen sivusto tai palvelu, jossa käytät samaa tai samankaltaista salasanaa, on joutunut tietomurron kohteeksi, suojaa tilisi vaihtamalla Skype-salasanasi mahdollisimman pian.

Virukset voivat vahingoittaa tietokonettasi ja kerätä henkilötietojasi riippumatta siitä, käytätkö Skypeä vai et. Voit välttää viruksia noudattamalla näitä ohjeita:

• Älä avaa tuntemattomien ihmisten lähettämiä sähköpostiliitteitä tai edes tuttujen lähettämiä epäilyttäviltä vaikuttavia liitteitä. Jos olet epävarma asiasta, varmista sähköpostin aitous suoraan lähettäjältä, vaikka viesti vaikuttaisikin ensinäkemältä viattomalta (esimerkiksi e-kortti tai hassu kuva).
    • Tarkista Skypen tiedonsiirron tai muun vastaavan toiminnon välityksellä saamasi tiedostot aina virustorjuntaohjelmalla, vaikka tuntisitkin lähettäjän. Pidä virustorjuntaohjelmistosi ajan tasalla ja päällä kaiken aikaa.
    • Käytä henkilökohtaista palomuuria.
    • Varmista, että olet määrittänyt tietokoneesi vastaanottamaan käyttöjärjestelmäsi (esimerkiksi Microsoft Windows tai Apple Mac OS X) ja sovellusten, kuten Adobe Flashin, Microsoft Internet Explorerin tai Mozilla Firefoxin uusimmat tietoturvapäivitykset.
    • Mieti tarkkaan, mitä sivustoja käytät ja mistä lataat tiedostoja. Käytä aina virallisia sivustoja.

InSafe- ja Get Safe Online -sivustoilla on paljon lisätietoja Internetin turvallisesta käytöstä.
    (Skype ei vastaa ulkoisten sivustojen sisällöstä.)

Ilmoitamme sinulle, kun Skypestä on saatavana uusi parannettu versio. Voit tarkistaa päivitysten saatavuuden myös manuaalisesti:

Siirry Skypen Windows-työpöytäversiossa kohtaan Ohje>Tarkista päivitykset.
    Siirry Skypen Mac-versiossa kohtaan Skype>Tarkista päivitykset.
    Mobiilikäyttöympäristöissä saat ilmoituksen uusista julkaisuversioista sovelluskaupassa.

Varo Skypen nimissä lähetettyjä sähköpostiviestejä, joissa kerrotaan uuden tietoturvapäivityksen saatavuudesta. Skype ei lähetä KOSKAAN tällaisia viestejä.

Lataa Skype vain osoitteesta https://www.skype.com (tai sovelluskaupasta matkapuhelimella). Emme jakele Skypeä muiden sivustojen kautta.

Skypen tietosuoja-asetusten avulla voit määrittää, ketkä voivat ottaa sinuun yhteyttä Skypessä. Asetusten päivittäminen:

Skypen Windows-työpöytäversiossa: valitse Työkalut>Asetukset>Tietosuoja.
    Skypen Mac-versiossa: valitse Skype>Asetukset>Tietosuoja.
    Skypen Android-versiossa: napauta kohtaa Asetukset>Tietosuoja.
    Skypen iOS-versiossa: napauta kohtaa Asetukset>Tietosuoja.
    Skypen verkkoversio: valitse Asetukset>Tietosuoja.

Lue lisää tietosuoja-asetusten hallinnasta.

Profiilisi toimii käyntikorttinasi miljoonille muille Skypen käyttäjille. Voit lisätä profiiliisi syntymäajan, sukupuolen, puhelinnumeron ja paikkakunnan, jotka auttavat muita löytämään sinut.

Skype tallentaa sähköpostiosoitteesi suojatussa muodossa, eikä sitä näytetä kenellekään muulle. Sitä käytetään vain silloin, kun kaverisi, perheenjäsenesi ja työkaverisi etsivät sinua hakemistosta.

Pidä mielessä:

• Skype-profiilisi julkiset osat näkyvät kaikille muille Skypen käyttäjille, joten älä lisää profiiliisi tietoja, joiden et halua olevan julkisesti nähtävillä.
    • Sinun ei tarvitse täyttää profiiliasi, ellet halua.
    • Voit muuttaa profiilisi tietoja milloin tahansa.

Lue lisää profiilin päivittämisestä.

Varmista sivuston tai verkkokaupan luotettavuus aina ennen kuin annat luottokorttitietosi sivustoille, jotka väittävät jälleenmyyvänsä Skypen tuotteita.

Voit ostaa Skype-saldoa ja paketteja suoraan Skypen verkkosivustolta.

Älä koskaan vastaa sähköposteihin, joissa pyydetään luottokorttitietojasi, salasanaasi tai muita tietoja. Skype ei pyydä näitä tietoja koskaan sähköpostitse. Skypen asiakastuen henkilöt voivat pyytää maksu-, tilaus- tai lipunjäljitysnumeroasi, mutta he eivät koskaan pyydä luottokorttitietojasi tai salasanaasi.

Voit ilmoittaa laittomat jälleenmyyjät tai Skypeä valheellisesti edustavat osapuolet lähettämällä meille sähköpostia.

Tietojen kalastelulla tarkoitetaan kolmannen osapuolen petollisia yrityksiä hankkia arkaluonteista tietoa, kuten käyttäjänimen, salasanan tai luottokorttitiedot, tekeytymällä luotettavaksi yritykseksi tai verkkosivustoksi.

Joku voi esimerkiksi lähettää sinulle sähköpostiviestin Skypen nimissä, jossa sinua pyydetään napsauttamaan linkkiä ja kirjautumaan sisään tilillesi. Linkki saattaa ohjata sinut valheelliselle sivustolle, joka näyttää Skypen sivustolta. Sivustolla antamasi henkilökohtaiset tiedot kuitenkin saatetaan tallentaa tai kaapata, ja niitä voidaan käyttää petollisiin tarkoituksiin.

Paras suoja tietojen kalastelua varten on valppaus. Vaikka roskaposti- ja muut suodattimet ovat koko ajan tehokkaampia, jotkut tietojenkalastelusähköpostit voivat kuitenkin päästä niiden läpi. Lisäämällä tietoisuuttasi tietojenkalastelutekniikoista ja toimimalla varovasti havaitessasi niitä, voit torjua yritykset yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Varo sähköpostiviestejä, jotka antavat valheellisen kuvan kiireellisyydestä, kuten: ”tilisi on vaarantunut, katso tiedot napsauttamalla tätä” tai kehotuksen, kuten ”vahvista tilisi tiedot”. Jos saat sähköpostiviestin, joka pyytää sinua suorittamaan käyttäjätiliäsi koskevia toimenpiteitä, älä napsauta viestissä olevaa linkkiä. Kirjoita sen sijaan skype.com selaimen osoiteriville ja kirjaudu tilillesi suoraan Skypen sivustolta.

Jos saat sähköpostiviestin, jossa väitetään sen olevan Skypen lähettämä ja joka sisältää liitteen, älä avaa liitettä.

Jos sinut ohjataan jollekin sivustolle joko linkin tai muun ohjaustoiminnon kautta, varmista että sivun osoitteessa lukee skype.com ja ettei osoitteessa ole mitään ylimääräisiä merkkejä tai sanoja. Notskype.com ja skype1.com ovat molemmat esimerkkejä virheellisistä verkko-osoitteista.

Jos tiedät tai edes epäilet, että tilisi tietoturva on vaarantunut, vaihda salasanasi heti.

Lisätietoja siitä, miten tiedät onko sähköpostiviesti oikeasti Skypen lähettämä.