Hoe kan ik ervoor zorgen dat de DirectX- en grafische stuurprogramma's goed werken?

Skype 5.0 en hoger voor Windows gebruikt Microsoft DirectX, die gebruik maakt van de hardwareversnellingsfuncties van moderne grafische adapters. Als DirectX 9.0c of hoger niet op de computer is geïnstalleerd, kan Skype gebruik maken van de elementaire grafische mogelijkheden van Windows. Dit eist echter wel meer van de CPU en kan ervoor zorgen dat Skype traag werkt. Om dit te voorkomen, en om tijdens videogesprekken de beste prestaties te verzekeren:

Controleren of DirectX 9.0c of hoger op de computer is geïnstalleerd

Controleren of DirectX 9.0c of hoger op de computer is geïnstalleerd:

1. Open het hulpprogramma DirectX Diagnostics.
    • Op Windows 7: Klik op Start > Programma's > Accessoires > Opdrachtprompt, typ dxdiag en druk op Enter.
    • Op Windows XP en Vista: Klik op Start > Uitvoeren, typ dxdiag en druk op Enter.
  2. Controleer welke versie van DirectX is geïnstalleerd.

Op het tabblad Systeem in het gedeelte Systeeminformatie controleert u naast DirectX-versie het weergegeven versienummer. Als het 9.0c of hoger is, gaat u verder naar de volgende stap. Als het lager dan 9.0c is, moet u upgraden. Voor Windows Vista en Windows 7 kunt u de nieuwste versie van DirectX verkrijgen door Windows bij te werken met de nieuwste servicepacks en updates. Voor Windows XP kunt u dit hier downloaden.

Als het hulpprogramma DirectX Diagnostics niet wordt geopend of als er een foutbericht wordt weergegeven, is DirectX waarschijnlijk niet op de computer geïnstalleerd. Download en installeer het met behulp van de bovenstaande koppelingen.

Vergeet niet de computer opnieuw op te starten nadat u DirectX hebt geïnstalleerd of bijgewerkt.

3. Controleer of DirectDraw-versnelling en Direct3D-versnelling zijn ingeschakeld.
  4. Op het tabblad Beeldscherm in het gedeelte DirectX-functies controleert u of DirectDraw-versnelling en Direct3D-versnelling staan vermeld als "Ingeschakeld".
  5. Controleer het gedeelte Opmerkingen onder aan het tabblad Beeldscherm om te zien of er geen problemen zijn gevonden.
  6. Klik op Afsluiten.

De grafische adapterstuurprogramma's bijwerken

Als u de grafische adapterstuurprogramma's wilt bijwerken, moet u het merk en model van de computer weten. Zodra u dit weet, gaat u naar de website van de fabrikant en downloadt u de nieuwste grafische stuurprogramma's, die meestal in het ondersteuningsgedeelte staan. Zorg ervoor dat u de juiste stuurprogramma's downloadt door te zoeken naar het specifieke modelnummer van de computer.

Populaire grafische adapters zijn:

• NVIDIA-gebaseerde grafische adapter
  • ATI/AMD-gebaseerde grafische adapter
  • INTEL-gebaseerde grafische adapter

Als u de grafische adapter niet kunt vinden, kunt u de grafische stuurprogramma's ook proberen bij te werken met behulp van Windows Update. Vergeet niet de computer opnieuw op te starten nadat u de grafische stuurprogramma's hebt bijgewerkt.

Na het bijwerken van de grafische stuurprogramma's controleert u nogmaals of DirectX 9.0c of hoger correct op de computer is geïnstalleerd.