Wat is social engineering?

Terug naar zoekresultaten

Social engineering omvat een aantal laagtechnologische benaderingen die door fraudeurs zijn ontworpen om u waardevolle privé-informatie te ontlokken of u aan te zetten tot activiteiten die uw computer kwetsbaar maken voor aanvallen. Dit kan online of persoonlijk gebeuren.

In geval van online technieken kunt u via internet worden benaderd door iemand die u niet kent, maar die vriendelijk overkomt en in u geïnteresseerd is. Vaak lijkt het om een aantrekkelijke jonge vrouw te gaan of beweert de persoon deel uit te maken van het onderhoudsteam van Skype. U ontvangt een verzoek om contact. Wanneer u dat accepteert, kan de persoon u berichten sturen.

In werkelijkheid gaat het hier om oplichters die vaak niet eens menselijk zijn, maar eenvoudige programma's (‘bots’) met een beperkt aantal ‘zinnen’ in hun vocabulaire. Ze zijn op zoek naar mensen die ze kunnen spammen of oplichten.

Online technieken omvatten het verzenden van:

• Chatberichten om u naar websites te lokken of over te halen tot het downloaden van bestanden met virussen of spyware die uw beveiliging aantasten.
    • Ongewenste chatberichten waarin ongevraagd diensten of producten worden verkocht (‘spam’).
    • Chatberichten, bestanden en koppelingen met ongewenst of aanstootgevende inhoud die een inbreuk zijn op de Gebruiksvoorwaarden.

Als u ontdekt dat u contactgegevens hebt gedeeld met zo iemand en u van deze persoon af wilt, kunt u de gebruiker blokkeren, zodat deze geen contact meer met u kan opnemen en kunt u misbruik door deze persoon melden.

Persoonlijke technieken omvatten:

• ‘Schoudersurfen‘ (over uw schouder meekijken naar welke gegevens u invoert) wanneer u uw pc in het openbaar gebruikt.
    • Een computer overnemen als u zich niet hebt afgemeld of uw sessie niet goed hebt afgesloten. De volgende gebruiker kan zich als u voordoen. Als uw persoonlijke gegevens nog op de computer staan, heeft deze persoon hier toegang toe.

Neem onmiddellijk contact op met uw bank of kaartverstrekker als u denkt dat iemand u uw betaalgegevens heeft ontlokt.

Als u denkt dat u het slachtoffer bent geworden van een van deze technieken en uw Skype-naam en -wachtwoord gekraakt kunnen zijn, moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Neem onmiddellijk contact met ons op als u dit niet kunt doen en uw account is overgenomen.