Wat is schadelijke code en kan ik dat per ongeluk downloaden via Skype?

Schadelijke code is een computerprogramma dat op uw computer wordt geplaatst zonder dat u hiervan op de hoogte bent (bijvoorbeeld wanneer u een geïnfecteerde website bezoekt) of omdat u hiertoe bent misleid.

Dergelijke code wordt ‘schadelijk’ genoemd, omdat de makers ervan de code willen gebruiken om u of anderen te irriteren, scammen of beschadigen. Dat doen zij door:

• De interne systemen van uw computer te beschadigen, zoals het wissen van gegevens of verstoren van de werking.
  • Uw computer te gebruiken om zonder uw medeweten ongewenste e-mailberichten en virussen via internet naar uw vrienden en contactpersonen te verspreiden (een netwerk van dergelijke geïnfecteerde computers wordt een ‘botnet’ genoemd).
  • Uw activiteiten te bespioneren om persoonlijke gegevens te stelen die worden gebruikt bij identiteitsdiefstal (dergelijke programma's worden ‘spyware’ genoemd).

Hoe ziet schadelijke code eruit?

Schadelijke code kan vele vormen aannemen, zoals:

Type Beschrijving
Scripts

Wanneer u een geïnfecteerde website bezoekt, wordt geprobeerd scripts uit te voeren op uw computer. De meeste moderne browsers waarschuwen u wanneer een website een script wil uitvoeren. Er zijn veel legitieme redenen waarom een website een script op uw computer probeert uit te voeren. Sommige websites proberen bijvoorbeeld een klein bestand op uw computer te plaatsen dat uw gegevens onthoudt voor een volgend bezoek (een dergelijk bestand wordt een ‘cookie’ genoemd), zodat u ze niet opnieuw hoeft in te voeren. Het is dus moeilijk te zeggen wanneer een script schadelijk is.

Wormen

Wormen zijn een soort virus die via e-mailberichten en steeds vaker ook via chatberichten worden verzonden. In een chatbericht of e-mailbericht zijn ze vaak verborgen in een bijlage en het bericht probeert u over te halen om de bijlage te openen. Sommige wormen kunnen het e-mailadres van een vriend in uw lijst van contactpersonen nabootsen, waardoor de kans groter is dat u de bijlage opent.

Virussen

Deze programma's worden verspreid via netwerkverbindingen tussen computers. Ze installeren zichzelf op de geïnfecteerde computer en geven de computer instructies. Dat dient er gewoonlijk toe om de werking van de computer te verstoren of de computer te beschadigen en zichzelf naar zoveel mogelijk andere computers te verspreiden.

Trojaanse paarden Deze schadelijke downloads omvatten code die verborgen zit in andere programma's die de gebruiker daadwerkelijk wil downloaden. Bijvoorbeeld:
  • Muziek of films die illegaal van internet worden gedownload, kunnen vaak schadelijke code bevatten.
  • Er kan een pop-upbericht worden geopend, waarin de gebruiker wordt gewaarschuwd dat een beveiligingscontrole van de computer is mislukt en dat een upgrade moet worden uitgevoerd.
  • Het lijkt alsof een bedrijf dat door de gebruiker wordt vertrouwd instructies geeft over het downloaden van een ‘patch’ of upgrade, bijvoorbeeld in de vorm van een chatbericht afkomstig van iemand die beweert dat hij voor Skype werkt.

Op deze manier wordt de gebruiker misleid om het programma te downloaden. Wanneer de code is geïnstalleerd, heeft een andere persoon hier controle over en is uw computer kwetsbaar als deze niet voldoende is beveiligd.

Hoe kan ik voorkomen dat schadelijke code wordt gedownload?

De beste manier om te voorkomen dat alle vormen van schadelijke code worden gedownload bij gebruik van Skype, is door ALTIJD de meest recente beveiligingssoftware te gebruiken. Er zijn verschillende soorten beveiligingsprogramma's op de markt, waarvan er sommige gratis zijn.

De beveiligingsprogramma's kunnen de volgende functies omvatten:

Antivirussoftware: uw computer wordt gecontroleerd op tekenen van virusactiviteiten en gescand op basis van een database die door het antivirusbedrijf wordt bijgehouden. Als er een overeenkomst wordt gevonden, wordt het ontdekte programma uitgeschakeld of verwijderd.

Surfbeveiliging: hiermee worden websites waarop u surft gescand en gecontroleerd of ze legitiem zijn. Als dat niet het geval is, wordt u geïnformeerd over eventuele problemen. Bovendien kunnen scripts zoals cookies niet zonder uw uitdrukkelijke toestemming worden uitgevoerd of gedownload.

Firewall: deze functie beveiligt uw computer tegen inbraak via het netwerk. Tussen uw computer en het netwerk worden alleen vertrouwde verbindingen gemaakt.

Ga voor meer informatie over online beveiliging, veiligheid en privacy naar ons beveiligingscentrum.