Problemen met uw video en webcam oplossen (Windows-bureaublad)

Als uw gesprekspartner uw videofeed niet kan zien (of u die van uw gesprekspartner niet kunt zien) of als de videokwaliteit slecht is, kan deze handleiding u helpen het probleem op te sporen en op te lossen.

Controleer eerst of uw webcam naar u is gericht en of niets de webcam blokkeert.

Controleer vervolgens of de camera werkt met Skype:

Klik in Skype op Extra > Instellingen.

Kies Video-instellingen. Als Skype uw webcam niet kan vinden, wordt dit in een bericht weergegeven. Als Skype uw webcam wel kan vinden, ziet u het beeld dat uw camera ziet.

Skype kan mijn webcam niet vinden

Skype kan mijn webcam vinden

Skype kan mijn webcam niet vinden

Als u een scherm zoals het volgende ziet, hebt u het probleem gevonden: Skype kan een webcam niet vinden.

Controleer het volgende:

1. Is de camera aangesloten?
    Als u een externe webcam gebruikt in plaats van een ingebouwde, controleert u of deze is aangesloten en ingeschakeld. Als de webcam via USB is aangesloten op uw computer, probeer het dan via een andere USB-poort. Als u een USB-hub gebruikt, sluit de camera dan niet op de hub maar rechtstreeks op een USB-poort op de computer aan en koppel uw andere USB-apparaten los.

2. Wordt uw webcam gebruikt door een andere toepassing?
    Sluit alle toepassingen die uw webcam kunnen gebruiken, zoals videobewerkingssoftware, virtuele-camerasoftware, chatprogramma's en internetbrowsers. Als op uw webcam een lampje brandt wanneer de camera in gebruik is en dat brandt wanneer u geen Skype-gesprek voert, dan gebruikt een andere toepassing uw camera.

3. Is uw webcam correct geïnstalleerd?
    Controleer of uw camera wordt weergegeven en is ingeschakeld in Apparaatbeheer, ook als u de ingebouwde camera van de computer gebruikt. U kunt als volgt naar Apparaatbeheer gaan:

In Windows 10 en Windows 8: Tik op de Windows-toets en typ Apparaatbeheer. Kies Apparaatbeheer in de resultaten.

In Windows 7: Klik op de Windows-knop en selecteer Configuratiescherm. Zorg ervoor dat in de rechterbovenhoek de optie Categorie is geselecteerd naast Weergeven op. Klik op Hardware en geluiden. Selecteer onder Apparaten en printers de optie Apparaatbeheer.

In Windows Vista: Klik op Start > Configuratiescherm. Open Systeem en onderhoud en klik op Apparaatbeheer.

In Windows XP: Klik op Start > Configuratiescherm. Open Systeem en klik op het tabblad Hardware op Apparaatbeheer.

Controleer of uw camera wordt weergegeven onder Beeldapparaten.

Als de camera wordt weergegeven, controleert u of deze is ingeschakeld. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Inschakelen (als de optie Uitschakelen wordt weergegeven, is de camera al ingeschakeld).

Als de camera niet wordt weergegeven of als er een vraagteken of uitroepteken bij staat, moet u de camera opnieuw installeren. U kunt de nieuwe stuurprogramma's voor uw camera op internet vinden. Zoek bijvoorbeeld naar het cameramodel in Bing.

4. Beschikt u over de meest recente versie van DirectX?
    Zorg ervoor dat u de nieuwste versie van Microsoft DirectX gebruikt. Voor Windows Vista en Windows 7 kunt u de nieuwste versie van DirectX downloaden door Windows bij te werken met de nieuwste servicepacks en updates. Voor Windows XP kunt u deze hier downloaden.

Nadat u alle opties hierboven hebt gecontroleerd, meldt u zich af bij Skype (klik op Skype > Afmelden) en schakelt u in het scherm Welkom bij Skype de optie Automatisch aanmelden als Skype start uit.

Start de computer opnieuw op, meld u aan bij Skype en controleer opnieuw of Skype uw camera kan vinden.

Skype kan mijn webcam vinden

Als u naar Extra > Instellingen > Video-instellingen bent gegaan en u de videofeed ziet van datgene waarop de camera is gericht, werkt uw camera goed met Skype.

Als uw gesprekspartner uw videofeed nog steeds niet ziet, controleert u het volgende.

1. Is uw video ingeschakeld in Skype?
    Als u een videogesprek voert, controleert u of het beeld is ingeschakeld. Als er een streep door de videoknop staat (zie de afbeelding), betekent dit dat het beeld is uitgeschakeld.

Klik op de knop om het beeld in te schakelen.

Hebt u een goede verbinding?
    Als de verbinding tussen u en uw gesprekspartner slecht is, kan Skype uw video uitschakelen om bandbreedte te sparen en te voorkomen dat het gesprek wordt verbroken. De gesprekskwaliteitsindicator op de gespreksbalk kan u vertellen hoe goed de verbinding is.

Als de verbinding slecht is, is de indicator rood. Zie onze handleiding voor het oplossen van verbindingsproblemen.

Als u de video van uw gesprekspartner niet kunt zien, wordt het probleem veroorzaakt door zijn/haar video/webcam of uw instellingen.

1. Controleer uw privacyinstellingen.
    Ga naar Extra > Instellingen en kies Privacy-instellingen. Controleer of onder Automatisch video ontvangen en scherm delen met de optie iedereen of alleen mijn contactpersonen is geselecteerd. Als u niemand selecteert, kunt u geen video zien.

2. Controleer uw verbinding.
    Als de verbinding tussen u en uw gesprekspartner slecht is, kan Skype uw video uitschakelen om bandbreedte te sparen en te voorkomen dat het gesprek wordt verbroken. Raadpleeg onze handleiding voor het oplossen van verbindingsproblemen.

3. Vraag uw gesprekspartner om zijn/haar kant te controleren.
    Er is mogelijk een probleem met de video of de instellingen van de andere persoon. Vraag hem of haar om de stappen in deze handleiding te volgen.

Als de videokwaliteit slecht is, zodat u en uw gesprekspartner elkaars videofeed wel kunnen zien, maar het beeld te donker, wazig of blokkerig is of vastloopt, kunnen de volgende tips helpen.

1. Gebruik de nieuwste versie van Skype.
    We verbeteren de gesprekskwaliteit voortdurend, zodat u en uw gesprekspartner de nieuwste versie van Skype moeten gebruiken voor de beste prestaties. De nieuwste versie downloaden.

2. Controleer uw verbinding.
    Als het beeld vastloopt, blokkerig is of bewegingen wazig zijn, kan er een probleem zijn met uw internetverbinding (of die van uw gesprekspartner). Als Skype een zwakke verbinding detecteert, wordt de kwaliteit verminderd om ervoor te zorgen dat het gesprek niet wordt verbroken. Raadpleeg onze handleiding voor het oplossen van verbindingsproblemen.

3. Verbeter de lichtomstandigheden.
    Een goed verlichte ruimte kan een groot verschil uitmaken voor de beeldkwaliteit van uw gesprekken. Als er achter u bijvoorbeeld een fel licht recht in de webcamera schijnt, ziet de andere persoon alleen een donker gezicht waar niets aan te zien is. Als de ruimte te donker is, zal de webcamera proberen het licht te versterken en de afbeelding helderder te maken, waardoor de beeldkwaliteit afneemt. Zorg dat er voldoende omgevingslicht is en vermijd achtergrondverlichting voor het beste resultaat.

4. Upgrade uw camera.
    Ingebouwde camera's in oudere laptops en tablets leveren mogelijk niet de beste resultaten. Het kan de moeite waard zijn om te investeren in een nieuwere webcam. Bekijk onze lijst met best beoordeelde USB-webcams voor Skype. Als u al een externe camera gebruikt en problemen hebt met video, sluit de camera dan aan op een andere USB-poort.