Hoe weet ik of een e-mailbericht echt afkomstig is van Skype?

Als u een e-mail ontvangt die van Skype afkomstig lijkt te zijn, maar waarvan u vermoedt dat het niet zo is, moet u deze beslist niet beantwoorden, op een koppeling in het bericht klikken of een bijlage openen
.
Legitieme e-mails van Skype worden doorgaans verzonden vanaf een e-mailadres dat eindigt op:

@emails.skype.com
@email.skype.com
@skype.delivery.net
@notifications.skype.com
@alerts.skype.com
@skype.net
@css.one.microsoft.com

Als u een e-mailbericht ontvangt dat niet afkomstig is van een dergelijk adres, is het waarschijnlijk frauduleus. Maar zelfs als het bericht wel afkomstig is van een van deze adressen, moet u voorzichtig zijn.

In frauduleuze e-mails kan worden gevraagd om uw Skype-wachtwoord, betalingsgegevens of andere gevoelige persoonlijke informatie. Mogelijk wordt u meegedeeld dat u Skype moet upgraden of opnieuw installeren, of dat uw bestelling zal worden geleverd of juist geweigerd is. In het verleden zijn er frauduleuze e-mails verstuurd met de volgende onderwerpregels:

• Nieuwe Skype is uitgebracht
  • Download nu de nieuwe versie van Skype! Bel nog vaker gratis
  • Nieuwe Skype-versie is uitgebracht! Upgrade nu beschikbaar
  • Uw Skype-account is beperkt!
  • Nieuwe releases: Download nu de nieuwe Skype 2011 voor Windows en Mac

Dergelijke e-mailberichten staan bekend als 'spoof' of 'phishing'. De mensen die deze e-mails sturen, hopen dat u ze gevoelige persoonlijke informatie geeft, dat u op een koppeling in het bericht klikt om naar een frauduleuze website te gaan, of dat u een bijlage opent waarmee u potentieel gevaarlijke software op uw computer installeert. Laat het ons onmiddellijk weten als u een dergelijk e-mailbericht ontvangt, door het door te sturen naar skabuse@microsoft.com.

Als u contact opneemt met de klantenservice van Skype, kan het voorkomen dat u wordt gevraagd om nadere informatie over uw account of betalingsgegevens. Dit is normaal. We zullen u echter nooit om uw wachtwoord vragen.

We zullen ook nooit contact met u opnemen via een chatbericht om u over te halen inhoud te downloaden of om persoonlijke informatie van u te vragen, tenzij u eerder al contact met ons daarover hebt gehad. Als iemand contact met u opneemt die doet alsof hij namens Skype spreekt, kunt u deze persoon blokkeren en het misbruik rapporteren.

Wees zeer voorzichtig als u per e-mail het verzoek krijgt om gevoelige persoonlijke gegevens te sturen.

Lees meer over Skype-beveiliging.