Handleiding gesprekskwaliteit (iOS)

Hebt u in iOS problemen met uw Skype-gesprekken? Waarschijnlijk is uw internetverbinding of die van uw gesprekspartner de boosdoener. Een slechte internetverbinding kan leiden tot verbroken verbindingen, vertragingen en een slechte geluids- en beeldkwaliteit. De volgende tips kunnen helpen.

1. Controleer uw internetverbinding.
    Voor een gesprek met hoge kwaliteit moeten zowel u als uw gesprekspartner over voldoende bandbreedte beschikken. Test met een app de internetsnelheid van uw mobiele verbinding en vergelijk het resultaat met de vereiste download- en uploadsnelheden voor Skype. Uw gesprekspartner moet ook de verbinding testen. Als de verbinding traag is tijdens een videogesprek, raden we u aan het beeld uit te schakelen en alleen een telefoongesprek te voeren.

2. Voer een testgesprek.
    Met het gratis testgesprek van Skype kunt u heel eenvoudig het geluid testen: u neemt een bericht op dat vervolgens wordt afgespeeld. Typ echo123 in het zoekveld in Skype om aan de slag te gaan, bel en volg de instructies. In onze handige handleiding wordt het uitvoeren van een testgesprek uitgelegd.

3. Gebruikt u de nieuwste versie van Skype?
    Voor optimale prestaties is het belangrijk dat u en de persoon die u belt de meest recente versie van Skype gebruiken. Download de nieuwste versie van Skype of ga naar de App Store om Skype voor iPhone of iPad te downloaden.

Selecteer hieronder uw probleem als u de verbinding hebt gecontroleerd en een testgesprek hebt gevoerd, maar nog steeds problemen met de gesprekskwaliteit ondervindt.

Probeer het volgende als u de andere persoon niet kunt horen en u beiden de tips aan het begin van dit artikel hebt gevolgd.

1. Verhoog het volume.
    Als u zich op een rumoerige plek bevindt, kunt u de andere persoon mogelijk niet goed verstaan. Zet het volume van het apparaat hoger en ga indien mogelijk naar een stillere plek. Als u de luidspreker gebruikt, controleert u of u deze niet met uw hand bedekt. U kunt ook een kom vormen met uw hand en deze voor de luidspreker houden om het geluid naar u te geleiden.

2. Schakel tussen de handset en de luidspreker.
    Als u een telefoongesprek voert met een mobiele telefoon, kunt u schakelen tussen de luidspreker (waarbij u de telefoon voor u houdt) en de handset (waarbij u de telefoon net als bij een normaal telefoongesprek tegen uw oor houdt). Hierdoor kan het geluid verbeteren, vooral als u zich op een rumoerige plek bevindt.

Tik op de knop van de luidspreker om tussen de luidspreker en de handset te schakelen.

3. Gebruik een hoofdtelefoon.
    Als u liever een videogesprek voert of een tablet gebruikt en daardoor niet over kunt schakelen op handset, raden we u aan een oor- of hoofdtelefoon te gebruiken.

4. Verbeter het geluid aan de andere kant.
    Het probleem kan zich ook aan de andere kant voordoen. Vraag uw gesprekspartner de tips in onze handleiding voor het oplossen van problemen met de microfoon op te volgen (als uw gesprekspartner een mobiel apparaat gebruikt, moet hij of zij onderstaande tips doornemen).

Probeer het volgende als de andere persoon u niet kan horen en u beiden de tips aan het begin van dit artikel hebt gevolgd.

1. Controleer de microfoon.
    Controleer of de microfoon goed werkt. Stof en pluisjes kunnen verrassend veel problemen geven. Ook kunt u al snel per ongeluk de microfoon met uw hand bedekken, zeker als u niet weet waar deze zit.

2. Verminder de echo.
    Een echo klinkt meestal als een 'uitbarsting' van geluid en niet als herkenbare spraak. Echo's zijn vrij gebruikelijk, zeker als de luidspreker wordt gebruikt. Als uw gesprekspartner echo's hoort, kan het helpen als u het afspeelvolume van uw apparaat verlaagt. Ook kunt u een oor- of hoofdtelefoon gebruiken.

Als u en uw gesprekspartner elkaar helemaal niet kunnen zien of als de beeldkwaliteit slecht is (het beeld is te donker, wazig, blokkerig of loopt vast), kunnen deze tips helpen.

1. Controleer of het beeld is ingeschakeld.
    Als u een videogesprek voert, controleert u of het beeld is ingeschakeld. Soms schakelt Skype het beeld automatisch uit om bandbreedte te besparen. Als de videoknop wit is (zie de afbeelding), betekent dit dat het beeld is uitgeschakeld.

Tik op de knop om het in te schakelen.

2. Volg de tips aan het begin van dit artikel.
    De meeste problemen met het beeld op mobiele apparaten worden veroorzaakt door problemen met de internetverbinding. Controleer de snelheid van uw verbinding en zorg ervoor dat u en de persoon die u belt de nieuwste versie van Skype gebruiken. Als u nog steeds problemen hebt, raden wij aan om het beeld uitgeschakeld te laten en in plaats daarvan een audiogesprek te voeren.

3. Verbeter de lichtomstandigheden.
    Een goed verlichte ruimte kan een groot verschil uitmaken voor de beeldkwaliteit van uw gesprekken. Als er achter u bijvoorbeeld een fel licht recht in de webcamera schijnt, ziet de andere persoon alleen een donker gezicht waar niets aan te zien is. Als de ruimte te donker is, zal de webcamera proberen het licht te versterken en de afbeelding helderder te maken, waardoor de beeldkwaliteit afneemt. Zorg dat er voldoende omgevingslicht is en vermijd achtergrondverlichting voor het beste resultaat.
    Als u buiten bent, is dit lastiger. Probeer de telefoon of tablet tussen uzelf en de zon te houden of gebruik uw hand om de camera in de schaduw te zetten.

Stel een vraag in de Skype Community als u alle adviezen hierboven hebt opgevolgd en u nog steeds problemen hebt met de gesprekskwaliteit in iOS.

Bent u op zoek naar een apparaat dat volgens tests perfect met Skype werkt? Hier vindt u een lijst met de beste mobiele apparaten voor Skype.