Uw online veiligheid, beveiliging en privacy beschermen

De volgende richtlijnen zijn specifiek voor de consumentensoftwaretoepassingen en -producten van Skype. Ze zijn niet van toepassing op Skype voor Businnes en de online diensten die door Microsoft Corporation worden aangeboden.

Wat kan ik doen om veilig te blijven

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw account veilig te houden. We hebben de mogelijkheden hieronder samengevat.

Als u verdacht gedrag of beveiligingsproblemen moet rapporteren, gelieve dan contact met ons op te nemen.

Als u een beveiligingsprobleem in een van uw apps of online diensten van Skype hebt ervaren, gelieve dan de instructies onder deze link te volgen: Een beveiligingsprobleem met uw computer rapporteren.

Het is belangrijk om een veilig wachtwoord voor de toegang tot uw Skype-account te kiezen. Hackers gebruiken lijsten met gebruikelijke wachtwoorden om toegang tot accounts te krijgen (niet enkel op Skype maar op alle websites). Het is dus essentieel dat u een sterk, uniek wachtwoord gebruikt.

• Gebruik een mengeling van letters, cijfers en tekens – bijv. de tekens die op veel toetsenborden boven de letters en cijfers staan zoals %, *,$, £ en !. Het gebruik van leestekens, symbolen en andere ongewone tekens in uw wachtwoord helpt om uw wachtwoord te versterken.
  • Vermijd namen, verjaardagen en gewone woorden aangezien die eenvoudig kunnen worden geraden en gehackt.
  • Hoe langer het wachtwoord is, hoe sterker het doorgaans wordt, maar ook hoe moeilijker het is om te onthouden. Gebruik een wachtwoord dat u kunt onthouden, zodat u het niet hoeft te noteren.

Het kan moeilijk zijn om een sterk wachtwoord te kiezen en toch eenvoudig kan worden onthouden. Hier vindt u enkele technieken die kunnen helpen:

Gebruik een zin als wachtwoord

Wachtwoorden zijn beperkt tot 50 tekens, maar u kunt een korte zin gebruiken om een wachtwoord te creëren dat moeilijk is om te kraken.

Gebruik cijfers, hoofdletters en kleine letters in uw wachtwoorden, probeer dus "Th3Answer1sM4rs*" in plaats van "theanswerismars"

Maak het wachtwoord persoonlijk

Uw wachtwoord is iets wat enkel u moet weten en niet iets dat iemand anders eenvoudig te weten kan komen. De naam van uw hond en uw favoriete film zijn bijvoorbeeld zaken die anderen kunnen weten – voornamelijk aangezien er met de sociale netwerken veel persoonlijke informatie over u beschikbaar is.

Kijk naar buiten en beschrijf iets wat u ziet ("The River Flowing!" of "A Yellow car") en pas vervolgens onze aanbevelingen toe:
"Th3Riv3rFl0wing*" of "4Y3lloWcar.$"

Gebruik een uniek wachtwoord voor elke site

Velen onder ons hebben een groot aantal websites en accounts waarvoor ze een gebruikersnaam een wachtwoord moeten onthouden, maar niet alle websites zijn op dezelfde manier gecreëerd. Hoewel we bij Skype ontzettend veel belang hechten aan en zwaar investeren in uw veiligheid, is dit niet bij alle websites het geval. Gebruik dus een wachtwoord dat uniek is voor elke website om te vermijden dat andere websites uw Skype-account aanvallen.

Voor aanvallers is het gebruikelijk om gestolen accounts van andere websites uit te proberen op hoogwaardige accounts zoals Skype, e-mailproviders en sociale netwerken om te controleren of ze toegang kunnen krijgen.

Wijzig uw wachtwoord regelmatig

Zelfs als u een sterk wachtwoord hebt, zou u het regelmatig moeten wijzigen.

En als u ooit vermoedt dat uw wachtwoord in gevaar is, moet u het onmiddellijk wijzigen.

Als een andere website of dienst, waarbij u hetzelfde of een gelijkaardig wachtwoord gebruikt, in gevaar is, wijzig uw Skype-wachtwoord dan zo snel mogelijk om uw account te beschermen.

Virussen kunnen uw computer beschadigen en privégegevens verzamelen, ongeacht of u Skype gebruikt of niet. Volg deze tips om dit te vermijden:

• Open geen e-mailbijlagen van mensen die u niet kent noch verdachte bijlagen, zelfs van mensen die u wel kent. Neem bij twijfel altijd contact op met de persoon die de e-mail heeft verzonden om te bevestigen dat de bijlage veilig, zelfs al ze op het eerste zicht ongevaarlijk is (zoals een e-card of een grappige afbeelding).
  • Gebruik altijd een antivirusprogramma om ontvangen bestanden van andere personen te controleren, ongeacht of u Skype of een andere methode gebruikt, zelfs als u de afzender kent. Zorg ervoor dat uw antivirussoftware altijd up-to-date en actief is.
  • Gebruik een persoonlijke firewall.
  • Zorg ervoor dat u uw computer zodanig instelt dat hij regelmatig de laatste beveiligingsupdates en -patches voor uw besturingssysteem (bijv. Microsoft Windows of Apple Mac OS X) en voor toepassingen zoals Adobe Flash, Microsoft Internet Explorer of Mozilla Firefox ontvangt.
  • Wees voorzichtig met de websites die u bezoekt en gebruikt om inhoud te downloaden. Gebruik altijd de officiële website.

Bezoek InSafe of Get Safe Online voor meer informatie over het veilige gebruik van het internet.
(Skype is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites.)

We geven een melding wanneer een nieuwe, verbeterde versie van Skype beschikbaar is. U kunt ook handmatig controleren op updates:

Ga in Skype voor Windows naar Help > Controlen op updates.
Ga in Skype voor Mac naar Skype > Controleren op updates.
Op mobiele platformen krijgt u een melding van nieuwe uitgaven in de App store.

Wees altijd op uw hoede voor e-mails die beweren dat ze afkomstig zijn van Skype en die aangeven dat er een beveiligingsupdate beschikbaar is - wij doen dit NOOIT.

Download Skype enkel van https://www.skype.com (of in de App store op mobiele telefoons) – we verspreiden Skype niet via een andere website.

Met de privacy-instellingen van Skype kunt u bepalen wie er via Skype contact met u kan opnemen. Uw instellingen bijwerken:

Klik in Skype voor Windows op Extra > Opties > Privacy.
Klik in Skype voor Mac op Skype > Voorkeuren > Privacy.
Tik in Skype voor Android op Instellingen > Privacy.
Tik in Skype voor iOS op Instellingen > Privacy.
Klik in Skype voor Web op Instellingen > Privacy.

Meer informatie over uw privacyinstellingen beheren.

Uw profiel treedt op als uw oproepkaart voor miljoenen andere mensen op Skype. U kunt uw verjaardag, geslacht, telefoonnumemers en locatie toevoegen – al deze gegevens helpen andere mensen om u te vinden.

Uw e-mailadres wordt door Skype veilig opgeslagen en wordt voor iedereen verborgen gehouden. Het wordt enkel gebruikt om het voor vrienden, familie en collega's mogelijk te maken om u in het adresboek te zoeken.

Dingen om te onthouden:

• De openbare onderdelen van uw Skype-profielen kunnen door iedereen op Skype worden bekeken. Plaats dus geen gegevens in uw profiel die u niet openbaar wilt maken.
  • U moet uw profiel niet invullen als u dit niet wilt.
  • U kunt uw profiel op elk gewenst moment wijzigen.

Meer informatie over uw profiel bijwerken.

Garandeer altijd dat u een website of handelaar vertrouwt alvorens creditcardgegevens door te geven aan een website die beweert dat hij Skype-producten verkoopt.

U kunt Skypetegoed en abonnementen rechtstreeks op de website van Skype kopen.

Antwoord nooit op e-mails die de gegevens van uw creditcard, uw wachtwoord of andere gegevens vragen. Skype zal deze gegevens NOOIT via e-mail vragen. De medewerkers van onze Klantendienst kunnen uw betalings-/bestellingsgegevens of uw volgnummers vragen, maar ze zullen nooit uw volledige creditcardgegevens of uw wachtwoord vragen.

U kunt illegale verkopers of partijen die zich voordoen als Skype rapporteren door een e-mail naar ons te sturen.

Phishing is de poging van een kwaadwillige derde partij om gevoelige informatie zoals een gebruikersnaam, een wachtwoord of creditcardgegevens te bemachtigen door zich voor te doen als een vertrouwde onderneming of website.

Iemand kan u bijvoorbeeld een e-mail sturen waarin hij zich voordoet als iemand van Skype en waarin hij vraagt om op een link te klikken en aan te melden met uw account. De link kan u naar een valse website met hetzelfde uitzicht als Skype verwijzen, maar de persoonlijke informatie die u daar invoert, kan worden opgeslagen of gestolen en voor kwaadwillige doeleinden worden gebruikt.

De beste verdediging tegen phishing is waakzaamheid. Hoewel spam- en andere filters steeds doeltreffender worden, slagen sommige phisinge-mails er nog steeds in om door te komen. Door uw waakzaamheid voor phishingtechnieken te verhogen, kunt u eenvoudige stappen ondernemen om hun pogingen teniet te doen.

Pas op voor e-mails met een valse noodkreet, bijvoorbeeld "Uw account is in gevaar, klik hier voor meer details", of een bevel "Bevestiging uw accountgegevens". Als u een e-mail ontvangt met daarin de vraag om een actie op uw account uit te voeren, volg de links in de e-mail niet. Typ in plaats daarvan skype.com in uw browser en ga rechtstreeks via de Skype-website naar uw account.

Als u een e-mail met een bijlage ontvangt waarin wordt beweerd dat hij afkomstig is van Skype, doe de bijlage dan niet open.

Als u via een link of een andere koppeling op een website belandt, controleer dan of er skype.com in de URL staat en of er in het adres geen bijkomende tekens of woorden staan. Notskype.com of skype1.com zijn bijvoorbeeld allebei ongeldige webadressen.

En denk eraan, als u denkt of vermoedt dat uw account in gevaar is, moet u uw wachtwoord onmiddellijk wijzigen.

Meer informatie over hoe ik kan weten of een e-mail werkelijk afkomstig is van Skype.