Een schermopname is een afbeelding van uw scherm die u kunt maken en opslaan op uw computer. Schermopnamen zijn handig als u iemand precies wilt laten zien wat u op uw scherm kunt zien, bijvoorbeeld bij het oplossen van een probleem. Wanneer u de schermopname hebt opgeslagen, kunt u deze toevoegen aan een e-mailbericht om deze naar anderen te verzenden.

Als u op zoek bent naar hoe u een foto kunt maken tijdens een videogesprek, kunt u ons artikel over hoe u een foto kunt maken .

In dit artikel wordt beschreven hoe u een schermopname kunt maken en opslaan op Windows-bureaublad , Mac En Linux .

Een schermopname maken op windows-bureaublad

1. Druk op het toetsenbord op de knop Print Screen ( Prt Scr ) om een schermopname van uw hele bureaublad te maken. Als u een schermopname van een actief venster wilt maken, drukt u op Alt + Prt Scr .

2. Klik Start > Alle programma's/programma's > Accessoires > Verf (klik op Windows 10 en klik Windows 11 op Start Type Verf en open de Paint-app).

3. Pers Ctrl + V om de schermopname in Paint te plakken.

4. Klik in de menubalk op Bestand > Opslaan en navigeer naar de locatie waar u de afbeelding wilt opslaan. Zorg ervoor dat u weet waar u het opslaat, omdat u het bestand moet vinden om de afbeelding in een e-mail bij te voegen.

5. Voer een bestandsnaam in.

6. In het Opslaan als type : vervolgkeuzelijst, selecteert u JPEG .

7. Klik Opslaan .

Een schermopname maken op Mac

Druk op het toetsenbord op de knop Opdracht + Shift + 4 + Spatiebalk toetsencombinatie en klik op het venster waarvan u een schermopname wilt maken.

Als u een schermopname van het hele bureaublad wilt maken, drukt u op de knop Opdracht + Shift + 3 Toetsencombinatie. Als u een deel van het bureaublad wilt vastleggen, drukt u op de knop Opdracht + Shift + 4 Toetsencombinatie. Er wordt een kruiscursor weergegeven. Klik en sleep de cursor om het gebied te selecteren dat u wilt vastleggen. Laat de muisknop los om de schermopname op te slaan.

De schermafbeelding wordt opgeslagen op uw bureaublad in .png indeling.

Een schermopname maken in Linux

De eenvoudigste manier om een schermopname te maken, is door op de Print Screen ( PrtSc ) op het toetsenbord. Hiermee neemt u een afbeelding die u vervolgens in uw grafische software kunt plakken en als bestand kunt opslaan. De Prt Scr met toets wordt een schermopname van het hele scherm gemaakt. Als u een schermopname van een actief venster wilt maken, drukt u op Alt + Prt Scr .

Belangrijk : op sommige toetsenborden, Prt Scr kan worden weergegeven als PRTSC , Scr afdrukken of een vergelijkbare afkorting. Sommige laptops en mobiele apparaten hebben niet de Print Screen toets en kan toetsencombinaties gebruiken, zoals Functie + Invoegen om een schermopname te maken. Raadpleeg de gebruikershandleiding van het apparaat om de juiste toets of toetsencombinatie te vinden.