Hva er skadelig kode, og kan jeg laste det ned ved et uhell via Skype?

Skadelig kode er et dataprogram som blir installert på datamaskinen din, enten uten at du er klar over det (som når du er på en infisert nettside), eller ved at du blir lurt til å installere det.

Slik kode kalles "skadelig" fordi de som har utviklet det, vil bruke det til å irritere, lure eller skade deg andre, enten ved å

• skade det indre systemet på datamaskinen din, som å slette data eller forstyrre effektiviteten
  • bruke datamaskinen din til å videresende søppelpost og virus til vennene og kontaktene dine over nettet uten at du er klar over det (et nettverk av slike infiserte datamaskiner kalles et "botnet").
  • spionere på aktivitetene dine for å stjele personlig informasjon som skal brukes til identitetstyveri (slike programmer kalles "spionprogrammer")

Hvordan ser skadelig kode ut?

Skadelig kode kommer i mange forskjellige former, for eksempel:

type beskrivelse
skripter

Disse elementene forsøker å kjøre på datamaskinen din når du er på et infisert nettsted. De fleste moderne nettlesere gir deg en advarsel om at disse nettstedene ønsker å kjøre et skript når dette skjer. Det er faktisk flere legitime grunner til at et nettsted kan ville kjøre et skript på datamaskinen din. Noen nettsteder ønsker for eksempel å plassere en liten fil på datamaskinen din, som husker opplysningene dine til neste besøk (slike filer kalles "informasjonskapsler"), slik at du ikke behøver å skrive dem inn på nytt hver gang. Derfor kan det være vanskelig å gjenkjenne skadelige skripter.

Ormer

Dette er en type virus som sendes via e-post og stadig oftere også via direktemeldinger. De er ofte skjult i en direktemelding eller e-post i form av et vedlegg, og e-posten vil prøve å overbevise deg om å åpne det. Noen ormer kan etterligne e-postadressen til en venn i kontaktlisten din, slik at det er mer sannsynlig at du kommer til å åpne vedlegget.

Virus

Disse programmene spres gjennom nettverkskoblinger mellom datamaskiner. De fungerer ved å installeres på infiserte datamaskiner, hvor de gir dem instrukser for å forstyrre effektiviteten eller skade dem. De kan også ha som formål å spre seg til så mange datamaskiner som mulig.

Trojanske hester Disse skadelige nedlastingene omfatter kode som skjules i andre programmer som brukeren faktisk ønsker å laste ned. Eksempler:
  • Musikk eller filmer som lastes ned ulovlig fra nettet, sprer ofte skadelig kode.
  • Brukeren kan bli vist et popup-vindu med en advarsel om at datamaskinen ikke er godkjent av sikkerhetskontrollen og trenger oppgradering.
  • Det kan se ut som om et selskap brukeren har tillit til, tar kontakt med instruksjoner om å laste ned en oppdatering ("patch") eller oppgradering – for eksempel i en chatmelding fra noen som tilsynelatende jobber for Skype.

På denne måten kan brukeren bli lurt til å laste ned programmet. Når programmet er installert, kontrolleres det av en annen person, og datamaskinen din er derfor sårbar dersom du ikke har tilstrekkelig sikkerhet.

Hvordan kan jeg unngå å laste ned skadelig kode?

Den beste måten å unngå alle former for skadelig kode på Skype på, er å ALLTID ha oppdatert programvare for sikkerhet. Det finnes mange forskjellige typer på markedet, og noen av dem er gratis.

De kan omfatte følgende funksjoner:

Programvare for antivirus – dette sjekker datamaskinen din for tegn på virusaktivitet og skanner den opp mot en database som kjøres av antivirusselskapet. Hvis det blir funnet et samsvar, blir det skadelige programmet deaktivert eller slettet.

Søkesikkerhet – dette skanner nettsidene du besøker, og sjekker om de er pålitelige. Hvis de ikke er det, får du beskjed om det. I tillegg kan verken skripter eller informasjonskapsler kjøres eller lastes ned uten at du gir tillatelse til det.

Brannmur – denne funksjonen beskytter datamaskinen din mot forstyrrelser fra nettverket. Bare klarerte forbindelser kan opprettes mellom datamaskinen din og nettverket.

Hvis du vil finne ut mer om sikkerhet, trygghet og personvern på nett, kan du gå til sikkerhetssenteret vårt.