Et skjermbilde er et bilde av skjermen som du kan ta og lagre på datamaskinen. Skjermbilder er nyttige hvis du vil vise noen nøyaktig det du kan se på skjermen, for eksempel når du feilsøker et problem. Når du har lagret skjermbildet, kan du legge det ved i en e-postmelding for å sende det til andre.

Hvis du leter etter hvordan du tar et bilde under en videosamtale, kan du prøve artikkelen vår på slik tar du et bilde .

Denne artikkelen beskriver hvordan du tar og lagrer et skjermbilde på Windows-skrivebord , Mac Og Linux .

Ta et skjermbilde på Windows-skrivebordet

1. Trykk på Skriv ut skjerm ( Prt Scr ) for å ta et skjermbilde av hele skrivebordet. Hvis du vil ta et skjermbilde av et aktivt vindu, trykker du på Alt + Prt Scr .

2. Klikk Starte > Alle programmer/programmer > Tilbehør > Maling (på Windows 10 og Windows 11 klikker du Starte Type Maling og åpne Paint-appen).

3. Trykk Ctrl + V for å lime inn skjermbildet i Paint.

4. Klikk på menylinjen Filen > Lagre og naviger til der du vil lagre bildet. Kontroller at du kan huske hvor du lagrer den, da du må finne filen for å legge ved bildet i en e-postmelding.

5. Skriv inn et filnavn.

6. I Lagre som type : rullegardinmeny, velg JPEG .

7. Klikk Lagre .

Ta et skjermbilde på Mac

Trykk på Kommandoen + Skift + 4 + Mellomrom tastekombinasjon, og klikk vinduet du vil ta et skjermbilde av.

Hvis du vil ta et skjermbilde av hele skrivebordet, trykker du på Kommandoen + Skift + 3 Tastekombinasjon. Hvis du vil ta en del av skrivebordet, trykker du på Kommandoen + Skift + 4 Tastekombinasjon. En trådkorsmarkør vises. Klikk og dra markøren for å velge området du vil registrere. Hvis du vil lagre skjermbildet, slipper du museknappen.

Skjermbildet lagres på skrivebordet i .png format.

Ta et skjermbilde på Linux

Den enkleste måten å ta et skjermbilde på, er å trykke på Skriv ut skjerm ( PrtSc ) tast på tastaturet. Dette vil ta et bilde du deretter kan lime inn i grafikkprogramvaren og lagre som en fil. Den Prt Scr tar et skjermbilde av hele skjermen. Hvis du vil ta et skjermbilde av et aktivt vindu, trykker du på Alt + Prt Scr .

Viktig : På noen tastaturer, Prt Scr kan vises som PRTSC , Skriv ut scr eller en lignende forkortelse. Enkelte bærbare datamaskiner og mobile enheter har ikke Skriv ut skjerm og kan bruke tastekombinasjoner, for eksempel Funksjonen + Sette inn for å ta et skjermbilde. Se brukerveiledningen for enheten for å finne den riktige tasten eller tastekombinasjonen.